Irti päästäminen ihmissuhteissa

17.11.2020

Oletko koskaan valvonut yöllä pohtien keskustelua, joka käytiin edellispäivänä, toissaviikolla, tai mahdollisesti jo vuosia sitten? Miettinyt, mitä toinen osapuoli oikein mahtoi sinusta ajatella ja tuskaillut, että oivalsit vasta myöhemmin, mitä sinun olisi pitänyt sanoa.

Oletko koskaan aloittanut keskustelun ystävän kanssa sanoilla "Arvaa mitä (lisää valitsemasi nimi) nyt sanoi!"?

Oletko koskaan kokenut, että alkavan päivän tai viikon yllä makaa musta pilvi, koska sen aikana sinun on tavattava Se Henkilö, jonka kanssa odotat keskustelun taas muuttuvan kiistelyksi tai valtapeliksi, kuten aina ennenkin?

Tai oletko vain kokenut, että elämässäsi on yksi tai useampi ihminen, jonka kanssa ette todella kohtaa.

Minä olen tehnyt ja kokenut näitä kaikkia, ja kokemuksesta voin sanoa: asiat voivat muuttua paremmiksi. Paljon paremmiksi.

Meillä kaikilla on lähipiirissä joku suosikki-ihminen, jonka tekemisiä ja sanomisia - joko menneitä tai oletettuja tulevia - vatvomme erityisen paljon. On tämän huomion kohteena sitten puoliso tai ex-sellainen, vanhempi, lapsi, sisarus tai pomo, ystävä tai työkaveri, yhteinen nimittäjä on se, että käytämme suhteettoman paljon energiaa heidän ajatteluunsa.

Vatvomme jotain, mikä jo tapahtui, tai pelkäämme jotain, mikä ehkä tapahtuu. Arvasin että tässä käy taas näin/Miten hän saattoi taas tehdä noin?/Entä jos niin käy ensi kerrallakin? Pahimmillaan sekä huolehdimme etukäteen että podemme syyllisyyttä tai katkeruutta jälkikäteen. Kuka silloin ehtii elää sen hetken, joka on käsillä nyt?

Toista ihmistä emme voi muuttaa, sama miten paljon toivomme. Se mitä voimme tehdä, on päästää irti omista odotuksista, uskomuksista ja negatiivisista tunteista. Aivan riippumatta siitä, onko niitä ehtinyt kerätä päivän vai vuosikymmeniä. Irti päästämisen nerokkuus on myös siinä, että sen voi tehdä aivan omin päin. Ei haittaa, vaikkei toinen osapuoli olisi halukas osallistumaan, ei haittaa vaikka toinen osapuoli ei edes tietäisi asiasta, edes se että toinen osapuoli on kuollut ei ole este. Irti päästämällä saa olonsa keveämmäksi ja levollisemmaksi, ja se heijastuu kaikkeen elämässä. Se hiertävä ihmissuhdekin saattaa muuttua paremmaksi. Ja vaikkei muuttuisikaan - oma olo on joka tapauksessa parempi.

Ja siinä tapauksessa, että suhde on jo valmiiksi toimiva - irti päästämisellä siitä voi kehkeytyä vielä parempi.

Kokeillaanko?

Mieti jotakuta, jonka kanssa sinulla voisi olla parempi suhde. Anna sitten itsellesi lupa tuntea, mitä tunnetkin, kun mietit häntä ja suhdettanne juuri nyt.

Kysy sitten itseltäsi:

 • Voisinko päästää tästä tunteesta irti?

  Tämän kysymyksen tarkoituksena on muistuttaa, että kaikista tunteista, uskomuksista jne. on mahdollista päästää irti (ks. tarkemmin https://www.sedonamethodsuomi.com/).

 • Kysy sitten: Päästäisinkö?

  Tämä kysyy sitä, oletko halukas päästämään irti.

 • Milloin?

  Tämä muistuttaa, ettei mitään voi tehdä kuin nyt.

Ajattele nyt uudelleen tätä henkilöä, ja katso, millaisia ajatuksia, odotuksia ja uskomuksia mieleen nousee. Ajatteletko, ettei hän todella kuuntele sinua, tai odotatko, että seuraavan kerran kohdatessanne hän vaatii sinulta palveluksia kuten ennenkin. Kenties uskot, että hän toimii aina samalla tavalla, ja odotat tuntevasi samalla tavalla kuin ennenkin.

Katso mitä nämä ajatukset, odotukset ja uskomukset sinulla ovat, ja anna niille tilaa olla.

Kysy sitten itseltäsi:

 • Voisinko päästää näistä kaikista irti?

 • Päästäisinkö?

 • Milloin?

Voit käydä näitä kysymyksiä halutessasi läpi useamman kierroksen, kunnes tunnet olosi helpottuvan. Ja seuraavan kerran, kun et saa unta yöllä ja mieli alkaa näyttää ei-toivottuja uusintojaan, pysähdy ja kysy: voisinko päästää tästä irti? Päästäisinkö? Milloin? Ja huomaat, että mitä todennäköisimmin olosi rauhoittuu.