Miten päästää irti turhista huolista

09.06.2021

Meillä usealla on päässämme huoligeneraattori, joka osaa tehdä tavallisestakin päivästä ankean. Ja jos juuri nyt kaikki olisikin ihan kohtuullisen hyvin, niin kohta varmasti ei ole. 

Tiskikone hajoaa, esitys töissä menee läskiksi, pyöränkumi puhkeaa tai jos ei se, niin ainakin joku allergia. Hammaslääkäriaika pitäisi varata, kesästä olisi nautittava ja nukkuakin pitäisi tarpeeksi, mutta miten näinä valoisina kesäöinä malttaa? Tai vaikka yrittäisikin, valoa on aivan liikaa, tai sitten on kuuma.

Ellei sitten ole liian kylmä ja kolea. 

Ja maailmassa vasta huolehdittavaa onkin - ja jos ei jaksa huolehtia kaikesta kaiken aikaa, saa potea syyllisyyttä siitäkin. Olenko täysin onneton ihminen?

Kuulostaako tämä huolimylly tutulta?

Jos kuulostaa, niin pyydän, pohdi hetki: kuinka paljon aikaa olet kuluttanut kuluneella viikolla huolehtimalla jostakin? Entä viimeisen kuukauden aikana? Vuoden?

Ja kuinka monta kertaa se, mistä huolehdit etukäteen, menikin ihan hyvin? Tai jos ei suorastaan hyvin, niin kuitenkin paremmin kuin pelkäsit?

Puhun muuten vankasta kokemuksesta. Oma huoligeneraattorini herää toimimaan pienestäkin yllykkeestä, mutta arvaatteko mitä? Huolimatta siitä, miten uhkaavilta huoleni vaikuttavat, jokainen niistä on ollut turha.

Kertaakaan se, mitä olen pelännyt tapahtuvan, ei ole käynyt toteen. Jokainen tilanne on ratkennut paremmin - joka ikinen. Ei välttämättä toivomallani tavalla, mutta aina paremmin, kuin mitä pelkäsin.

Huomasin tämän kyllä jo kauan ennen kuin aloin harjoittaa The Sedona Methodia. Ongelma oli kuitenkin se, että en muistanut tätä murehtiessani. Mutta The Sedona Methodin myötä huomaan, milloin mielikuvitukseni lähtee laukalle, ja kun kysyn muutaman valikoidun kysymyksen, päästän huolesta irti ja mieleni rauhoittuu.

Silloin taas pystyn näkemään, missä oikeasti mennään, ja mitä voin, tai mitä tarvitsee tehdä. Huolista voi päästää irti. Voi elää levollisempaa ja onnellisempaa elämää, riippumatta siitä, mitä elämä tielle heittää.

Eikä tämä ole mikään korulause tyhjien fraasien alelaarista, vaan elettyä ja koettua oikeaa elämää.

Tämän metodin kauneus nimittäin on siinä, että se ei tyydy vain toteamaan, että on hyvä päästää irti turhista huolista, vaan se kertoo, miten se tehdään.

Haluatko kokeilla?

Otetaan esimerkkikohteeksi vaikka kesä. Ajattele tätä alkanutta kesää ja katso, nouseeko siitä mieleen mitään, mikä huolestuttaa. Valitse näistä asioista yksi, ja huomaa, mitä tunteita se nostattaa. Anna sitten itsellesi lupa tuntea, mitä tunnetkin juuri nyt. Toivota se kaikki tervetulleeksi.

Kysy sitten itseltäsi:

 • Voisinko päästää tästä tunteesta irti?

  Tämä kysymys muistuttaa, että kaikista tunteista, uskomuksista jne. on mahdollista päästää irti (ks. tarkemmin https://www.sedonamethodsuomi.com/).

 • Kysy sitten: Päästäisinkö?

  Tämä kysyy, oletko halukas päästämään irti.

 • Milloin?

  Tämä muistuttaa, että ainut aika, kun mitään voi tehdä, on nyt.

Ajattele nyt uudelleen tätä kesää ja katso, millaisia ajatuksia, odotuksia ja uskomuksia mieleesi nousee. 

Ehkä ajattelet, että lomasi on liian lyhyt palautumiseen, tai ehkä sinulla ei ole lomaa lainkaan.

Ehkä pelkäät jo etukäteen, etteivät kesätoiveesi toteudu. 

Kenties oletat, että sukulaistapaamiset ovat uuvuttavia, tai olet vakuuttunut siitä, että loman tullen on siivottava kaikki paikat, joita arjessa ei jaksa.

Mitä ikinä mieleen sitten nouseekin, anna sille kaikelle tilaa vain olla tässä. Toivota se kaikki tervetulleeksi.

Kysy sitten itseltäsi:

 • Voisinko päästää tästä irti?

 • Päästäisinkö?

 • Milloin?

Jo nämä yksinkertaiset kysymykset auttavat pysähtymään ja näkemään huolen sumun läpi, ja olo kevenee. Minkään ei tarvitse muuttua ulkoisesti, että voi tuntea olonsa kevyemmäksi.